Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

KUTSAL KİTAPLARIN ÖLMEZ AĞACI ZEYTİN

04-10-2022 23:10
KUTSAL KİTAPLARIN ÖLMEZ AĞACI ZEYTİN

Zeytin ilk çağdan günümüze özellikle Akdeniz ve Ege insanlarının yaşamında yerleşik kültürün ve bereketin temsilcisi olmuştur. Antik çağlardaki olimpiyat oyunlarını kazananlara onur ödülü olarak başlarına zeytin yaprağından yapılmış taç takılır ve zeytinyağı dolu amphoralarla ödüllendirildikleri bilinmektedir. Tarihte bilinen ilk zeytin kanunlarını Solon tarafından çıkarılmıştır. Solon; Kanunlar sayesinde Atina ’nın krizden kurtulduğunu, zeytin dikiminin ve yağ ticaretinin başladığını, her kim Zeytin ağacını keserse cezasının ölüm olacağını, Zeytin ağacının gölgesinde doğum yapmanın kutsal ve bir soyluluk simgesi olduğunu söylemiştir. Tıbbın babası olan Hipokrat’ın özellikle derslerinde “Yüzünüzü Anadolu’ya Zeytinin ülkesine dönün” dediği, beslenmede zeytinyağını asla eksik etmediğini ve faydasını her daim vurgulamıştır.

Anıt zeytin ağacı

Zeytinden bilinen en erken yağ çıkarma yöntemi bugün bile bazı bölgelerde kullanılan ayak ile ezerek yağ çıkarmadır. M.Ö. 6. yüzyıla tarihlenen Zeytinyağı çıkarmada bilinen ilk atölye İzmir’in Urla ilçesindeki
#Klazomenai antik kentinde bulunmuştur.

İlyada’nın yazarı İzmir’li tarihçi Homeros’un “Zeytinyağı sıvı altındır.” dediği, gladyatörlerin hekimi Bergama’lı Galen’in dövüşçüler için sirke ve zeytinyağıyla ilaç yaptığı bilinmektedir.

Ülkemiz doğasıyla, kültürüyle, tarihiyle, mutfağıyla, zeytinyağıyla Ayvalık’tan Antakya’ya kadar inanılmaz bir potansiyele sahiptir. Aynı zamanda binlerce yıllık birçok anıt zeytinağacına da ev sahipliği yapmakta, Milas’ta 3000, Kuşadası’nda 1756 yaşını bulan anıt ağaçlarımız bulunmaktadır. 


#OLEATRİUM ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TARİHİ MÜZESİ

Bölgemizde son yıllarda Zeytin ve Zeytinyağı mirasının tanıtımında çok önemli bir yer tutan Ayvacık-Küçükkuyu’da “ADATEPE ZEYTİNYAĞI MÜZESİ”, Kuşadası-Davutlar’da Avrupa’nın en büyüğü “#OLEATRİUM ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TARİHİ MÜZESİ”, Urla’da “KÖSTEM ZEYTİNYAĞI MÜZESİ” yapılarak ziyarete açılmasına rağmen Agroekoturizm konusunda hala arzu edilen düzeye gelmiş değildir

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.